Spalio 10-ąją minima Pasaulinė košės diena, kurios metu Lietuvos pradinių ir priešmokyklinių klasių mokiniai buvo kviečiami dalyvauti edukaciniame projekte „Košės diena 2016“, kurį inicijavo UAB „Malsena Plius“. Šio projekto tikslas – suteikti mokiniams daugiau informacijos apie sveikos mitybos įpročius, skatinti sąmoningai rinktis sveikesnius užkandžius.
Į šį kvietimą atsiliepė Jurbarko Naujamiesčio pagrindinės mokyklos mokiniai ir prisijungė prie beveik 61 tūkstančio pradinukų ir priešmokyklinukų iš 455-ių Lietuvos mokyklų. Jie rytą pasitiko sveikais pusryčiais ir pamokėle apie sveiką mitybą.
Pusryčiams – košė yra puikus energijos šaltinis, padedantis palaikyti aktyvią fizinę ir protinę veiklą. Pusryčiaujantys vaikai geriau mokosi, lėčiau pavargsta, geriau koncentruoja dėmesį, geresnė jų tiek trumpalaikė, tiek ilgalaikė atmintis. Be to, valgydami pusryčiams košę, aprūpiname organizmą ne tik energija, bet ir būtiniausiomis, vertingomis maisto medžiagomis – vitaminais, mineralais, mikroelementais, biologiškai aktyviomis medžiagomis.
Pusryčiams valgoma košė garantuoja gerą dienos pradžią, o tie, kurie rytais valgo košes, mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnius užkandžius, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir juos mažiau vargina antsvoris, nutukimas. Pilnaverčiai pusryčiai, kuriems puikiausiai tinka košė, mažina persivalgymų tikimybę dienos metu ir ypatingai vakare.
Būtų sveikiausia, jei košes valgytume kuo įvairesnes, tokiu būdu aprūpinsime organizmą naudingomis medžiagomis. Tačiau vaikams labiau rekomenduojama valgyti avižinių dribsnių, grikių, natūraliųjų ryžių ar sorų košes.
Ramutė Mineikienė
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė