Vaikų ir jaunimo sveikata
Paslėptas cukrus maiste
Cukrus yra produktas natūraliai randamas vaisiuose, daržovėse, pieno produktuose, duonoje ir kituose maisto gaminiuose.Tačiau daugelyje perdirbtų maisto produktų taip pat yra pridėtinio cukraus, kurio vartojimas gali sukelti sveikatos problemų, tokių kaip nutukimas, diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, dantų ėduonis ir kitos.
Paslėptas cukrus - tai pridėtinis cukrus, kurio akivaizdžiai nematome ar nejaučiame valgydami maistą. Jis gali būti dedamas į įvairius maisto produktus, tokius kaip padažai, sriubos, pusryčių dribsniai, jogurtas, konservuoti vaisiai ir netgi duona, mėsos gaminiai.
Svarbu atidžiai skaityti maisto produktų etiketes ir atkreipti dėmesį į cukraus kiekį. Cukrus gali būti išvardytas įvairiais pavadinimais, tokiais kaip sacharozė, fruktozė, gliukozė, dekstrozė, maltozė, kukurūzų sirupas, agavų sirupas ir kt.
Viešvilės pagrindinės mokyklos 6 klasės mokiniai integruotos pamokos metu tyrinėjo mėgstamų produktų etiketes, skaičiavo cukraus kiekius ir diskutavo kokią žalą gali padaryti per didelis paros cukraus kiekis.
PSO (Pasaulio sveikatos organizacija) rekomenduoja per parą suaugusiam žmogui suvartoti 50 g cukraus. Vaikui ši norma turėtų būti per pusę mažesnė.
Norint sumažinti paslėpto cukraus suvartojimą, rekomenduojama:
- Valgyti daugiau šviežių ir neperdirbtų maisto produktų;
- Ruošti maistą namuose;
- Atidžiai skaityti maisto produktų etiketes ir rinktis produktus su mažesniu cukraus kiekiu;
- Apriboti saldžių gėrimų, tokių kaip vaisvandeniai ir sultys, vartojimą;
- Rinktis sveikesnius užkandžius, tokius kaip vaisiai, riešutai ar jogurtas be pridėtinio cukraus
Sumažinus paslėpto cukraus suvartojimą, galima pagerinti savo sveikatą ir sumažinti lėtinių ligų riziką.