Vaikų ir jaunimo sveikata
KOVO MĖN. SVEIKATOS VALANDĖLĖ „VITAMINŲ KOKTEILIS“
Vis girdime, kad mums svarbių maisto medžiagų, mineralų ir vitaminų turime gauti su maistu. Paklausus mokinių koks turėtų būti maistas praturtintas šiomis medžiagomis dažnai išgirsime teisingą atsakymą – sveikatai palankus, tačiau dažnai mokiniai yra klaidingos nuomonės, jog sveikatai palankus maistas yra neskanus. Kovo mėnesio sveikatos valandėlės metu kartu su Jurbarko Vytauto Didžiojo progimnazijos 4b klasės mokiniais bandėme išsiaiškinti ar tikrai maistas, kuriame gausu naudingų medžiagų, yra neskanus. Mokiniai sugalvojo, kad sveikas ir kartu skanus gali būti kokteilis. Išbandėme įvairių skonių: su špinatais, bananais, braškėmis. Labiausiai visiems patiko ir pats skaniausias buvo kokteilis su braškėmis.
Specialistai primena:
• Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinės nei gyvulinės kilmės maistą;
• Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų (duona, košė, makaronai);
• Kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių vietinių daržovių ir vaisių (400 g per dieną);
• Mažinti riebalų vartojimą, gyvulinės kilmės riebalus keisti augaliniais aliejais;
• Raudoną mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
• Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis paros maiste neturi būti didesnis kaip 5 g. Rinkitės druską su jodu;
• Valgyti reguliariai (4 - 5 kartus) per dieną;
• Vartoti liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus (pasukas, kefyrą, jogurtą, varškę);
• Rinkitės maisto produktus ir gėrimus, turinčius mažai cukraus. Nesaldinkite arbatos, ar kavos.
• Gerti pakankamai skysčių, ypač vandens. Vandens poreikis skaičiuojamas pagal formulę: 10ml x ūgis (cm) = ml (per dieną).
Rekomendacijos parengtos pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministerijos informaciją.
Visuomenės sveikatos specialistė
EditaTeiberytė